Rodzaje sushi. Krótki poradnik dla początkujących.
Po latach zbierania doświadczeń zarówno jako sushimaster, jak i restaurator działający w Skierniewicach, postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami i punktem widzenia na branżę sushi. Wpisy tutaj zawarte oparte będą o wieloletnie doświadczenie zebrane podczas szkoleń i kursów w tym z mistrzem świata sushi Alonem Thanem oraz przez lata praktyki nabytej w naszej restauracji. Swój blog chciałbym zacząć od krótkiego przewodnika po nazwach i rodzajach specjału pochodzącego z kraju kwitnącej wiśni.
Od początku, czyli co znaczy słowo SUSHI?
Sushi to jedno z najbardziej popularnych dań japońskiej kuchni, które zdobyło ogromną popularność na całym świecie jak i w Polsce. Dla początkujących może być trudne zrozumienie nazewnictwa różnych rodzajów i form sushi, dlatego przygotowałem krótki poradnik, który pomoże Wam rozeznać się w tej kulinarnie bogatej dziedzinie.
Zacznijmy jednak od wytłumaczenia, co oznacza słowo SUSHI. Wiele osób błędnie myśli, że oznacza ono surową rybę. Otóż nie!
Prawdziwe znaczenie, jakie kryje słowo sushi, to kwaśny ryż. I jak sama nazwa mówi – w tym daniu najważniejszą częścią składową jest ryż. Dobre sushi zaczyna się od ryżu. Jego smak i konsystencja stanowi aż w 70 % o smaku całej potrawy, dlatego też w naszym lokalu Sushi in House używamy najlepszych japońskich ryży. Przykładamy też bardzo dużą wagę do samego procesu przygotowania, gotowania i dosmaczania ryżu, abyście mogli kosztować najlepsze Sushi w Skierniewicach. Więcej na temat przygotowania ryżu i historii powstania sushi postaram się rozwinąć w kolejnych artykułach.
Jakie rozróżniamy formy sushi?
1. Nigiri – to jedna z najbardziej podstawowych form sushi, składająca się najczęściej z kawałka surowej ryby umieszczonego na kulce ugotowanego ryżu. Nigiri jest najczęściej podawaną w Japonii formą sushi.
2. Maki – to rodzaj rolek sushi gdzie składniki są wewnątrz, a całość zwinięta jest w nori (prasowane wodorosty), występuje kilka rodzajów maków:
- Hosomaki – (hoso z japońskiego cienki, chudy) są to cienkie rolki najczęściej z 1-2 składnikami. Bardzo popularne w Japonii.
- Futomaki – (futo z japońskiego gruby, duży) duże rolki bogate w wiele składników wewnątrz z nori na wierzchu. Najczęściej krojone na 6 kawałków.
- Uramaki – (ura z japońskiego odwrotny, odwrócony) rolki gdzie składniki i nori są wewnątrz a ryż stanowi zewnętrzną część rolki. Potocznie nazywane California Roll od miejsca powstania, tak, nie jest to forma pochodząca z Japonii, ale o tym w innym wpisie.
- Temaki – (te z japońskiego ręka) sushi w formie rożka do wzięcia w rękę, przypominają lody w wafelku. Forma dość popularna w Japonii jednak w krajach europejskich nie zyskała dużego grona odbiorców. Serwowana raczej w formie ciekawostki.
3. Sashimi – Sashimi to plastry surowej ryby, które są podawane bez ryżu. Jest to idealna opcja dla osób, które chcą skosztować świeżości ryby bez dodatków. Forma popularna i obecna w najlepszych restauracjach sushi, stanowi tak naprawdę oddzielne danie nie należące do rodziny sushi, gdyż nie zawiera ryżu.
4. Chirashi – (Chirashi z japońskiego rozrzucone) to rodzaj sushi, w którym kawałki ryb, owoców morza i innych składników są ułożone ”rozrzucone ” na wierzchu ugotowanego ryżu. Jest to prosta i smaczna opcja dla osób, które cenią sobie prostotę i świeżość składników.
5.Gunkan – w tej odmianie ryż formowany jest w łódeczkę, w której umieszczane są dodatki (najczęściej ikra lub tatar z ryby). Całość owinięta jest nori.
6. Oyakomaki – forma podobna do poprzedniej formy jednak tutaj ryż ze składnikami (często ikrą lub tatarem) owinięty jest surową rybą.
7. Temari – mogą być alternatywą dla maki i nigiri. Podobnie jak w przypadku oyakomaki, ich podstawę stanowi kulka ryżu przykryta składnikami. Dużą wagę przywiązuje się przy tym do ich wyglądu. Nazwa pochodzi od słowa „temari” – piłeczek wykonanych z różnobarwnego jedwabiu, kiedyś służących do zabawy, a dziś spełniających rolę dekoracyjną.
Nie są to wszystkie rodzaje sushi a jedynie najczęściej spotykane. W samej Japonii możemy rozróżnić kilka głównych styli przygotowania tego specjału, a każdy z nich charakteryzuje się specyficznymi formami i produktami. Większość z nich nie zadomowiło się w krajach Europy Zachodniej i Ameryki.
Pamiętaj, że sushi to nie tylko smaczne danie, ale także sztuka, która wymaga precyzji i umiejętności. Dlatego warto eksperymentować z różnymi rodzajami sushi, odkrywać nowe smaki i kombinacje. Mam nadzieję, że ten krótki poradnik pomoże Ci lepiej zrozumieć świat sushi i zachęci do odkrywania nowych kulinarnych doznań. Smacznego!
Do spróbowania wielu smaków sushi zachęcamy odwiedzić nasz Sushi Bar przy ulicy Mireckiego 6 w Skierniewicach.