Jak jeść sushi? Podstawowe zasady

Sushi to jedno z najbardziej popularnych dań japońskiej kuchni, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. Jednakże nie każdy wie, jak jeść sushi w sposób właściwy i z szacunkiem dla tradycji. Dlatego też postanowiłem przygotować krótki przewodnik po podstawowych zasadach konsumpcji tego wyjątkowego dania. Dzięki temu będziesz wiedzieć, jak jeść sushi w restauracji.

Jakie sushi? Co właściwie zamówić?

Czasami  obce nazwy dań mogą nas zdezorientować. Ale nie martw się, bo nasza obsługa zawsze chętnie Ci pomoże! Zapytaj ich o różne rodzaje sushi i wybierz coś dla siebie. Nie wstydź się pytać, lepiej zapytać niż potem żałować! Co do picia? Restauracje sushi  często mają duży wybór azjatyckich napojów, ale najlepiej zacząć od japońskiej zielonej herbaty sensha. Do sushi pasuje też jasne piwo typu lager albo wino z japońskich śliwek ume.

Jakie wybrać dodatki do sushi?

Najpopularniejszymi dodatkami do sushi są sos sojowy i wasabi. Sosu sojowy większości osób nie trzeba przedstawiać, ale uważaj na tę zieloną pastę – jest ostra, jak diabli! Japoński chrzan to prawdziwy ogień, więc lepiej zacznij od małej ilości wasabi kładąc je na rolkę a z czasem gdy poznasz jego moc, dołóż więcej. Te tajemnicze paski w miseczce to imbir. Spotkamy go najczęściej w dwóch kolorach białym lub różowym. Kawałki imbiru przegryzamy  między kawałkami sushi, żeby oczyścić sobie kubki smakowe i w pełni móc delektować się kolejnym kęsem. Sam imbir jest też ostry, więc może przykryć delikatny smak sushi.

Jedzenie sushi pałeczkami – jak to ogarnąć?

Na początku może być trudno ogarnąć jak obsługiwać pałeczki. To normalne, nie ma co się przejmować! Jeśli nie będziesz od razu świetny w ich używaniu, to nic straconego. W końcu wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia widelcem, więc pałeczki mogą wydawać się trochę magiczne. Zawsze może poprosić naszą obsługę sushi baru o krótki pokaz, jak korzystać z pałeczek. Mamy też coś dla gości mających nieco mniej cierpliwość, a mianowicie specjalne klamerki do pałeczek, które spinają je ze sobą, przez co jedzenie nimi nie sprawia trudności. Poproś o nie kelnera.

Jedzenie sushi palcami jest również dozwolone!

Używanie pałeczek w sushi barze ma swoje zasady, o których nie wszyscy wiedzą. Po pierwsze, nie wbijaj pałeczek w ryż. Rozpakowując, nie pocieraj ich o siebie. Trzymaj pałeczki skierowane ku sobie, nie na innych gości, bo to może być uznane za niegrzeczne. Nie przekazuj jedzenia z pałeczek do pałeczek innej osoby. Nie obgryzaj i nie oblizuj pałeczek ani nie zostawiaj ich na talerzu po jedzeniu.

Kiedy nie jemy sushi, pałeczki najlepiej odłożyć na specjalną podstawkę do tego przygotowaną, jeśli jej nie ma, można zrobić ją samemu z opakowania po pałeczkach. Nie powinniśmy odkładać ich na miseczkę lub talerz. Szczególnie w Japonii może być to źle widziane, gdyż taka czynność jest elementem rytuału pogrzebowego i wykonywana poza nim ma przynosić pecha. Dlatego nie kuśmy losu

Jak jeść sushi, a czego nie robić?

Zasady jedzenia sushi podzieliłbym na kilka elementów. Pierwszym jest wkładanie całych kawałków do ust. Kwintesencją sushi jest  poczucie wszystkich przenikających się smaków jednocześnie, tak jak zaplanował to kucharz, tworząc wybrane przez Was danie. Dzielenie sushi na kęsy uważa się za nietakt. Rolki powinny być krojone tak, by wielkością stanowiły jeden kęs. Jeśli boisz się, że i z takimi kawałkami sobie nie poradzisz, poproś sushimastera lub obsługę o przygotowanie mniejszych rolek. W naszym sushi barze w Skierniewicach staramy się być bardzo elastyczni i jednocześnie wyrozumiali dla potrzeb naszych klientów.

Drugim nietaktem często spotykanym w naszym kraju jest mieszanie sosu sojowego z wasabi. Dajesz tym znak kucharzowi, że według Ciebie sushi jest źle przyprawione. Jeżeli wolisz pikantniejsze smaki, poproś o takie kucharza.

Kolejną kwestią jest również ilość sosu sojowego używanego podczas jedzenia. Kawałków sushi nie należy topić w sosie a jedynie delikatnie zamoczyć. Duża ilość sosu może powodować rozklejanie się ryżu w efekcie tworzyć „zupę ryżową” w naszej miseczce z sosem. Szczególnie jest to ważne podczas jedzenia nigiri, gdzie częścią zamoczoną w sosie powinna być górna część z rybą. Nadmierne korzystanie z sosu sojowego jest źle postrzegane w kulturze japońskiej.

Imbir i sushi – co musisz wiedzieć?

Następnie pochylę się nad imbirem, który nie powinien być kładziony bezpośrednio na kawałki sushi, gdyż w ten sposób przytłacza on swym wyrazistym smakiem całą kompozycję. Raczej powinniśmy go zagryzać między kolejnymi kęsami. Marynowany imbir ma jeszcze jedną tajemniczą właściwość. Jedzenie go podczas posiłku przyśpiesza trawienie, dzięki temu posiłek jest lżejszy.

Okazuje się, że jedzenie sushi zgodnie z zasadami może wpłynąć na to, czy nasz brzuch będzie zadowolony po posiłku. Tradycyjne sushi jest lekkostrawne, bo biały ryż ma niską zawartość błonnika, przez co jest szybko i łatwo trawiony, a surowa ryba jest lżej strawna niż ta pieczona czy gotowana. To dlatego, że białko w rybie pod wpływem wysokiej temperatury się ścina i staje się trudniejsze do strawienia. Dodatek wasabi, jeszcze zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając trawienie ryby.

Mamy nadzieję, że te wskazówki sprawią, że poczujesz się pewniej podczas pierwszej wizyty w SUSHI in HOUSE. Pamiętaj, że to głównie świetna zabawa i niezapomniane doznania kulinarne. Każdy kiedyś zaczynał od zera, więc nie krępuj się pytać i próbować nowych smaków.

Smacznego!